
Charitable 
planning with 
life insurance

Because you asked Charitable donations
1.	 Is a receipt required for charitable gifts to obtain 

an income tax deduction?

Donating a life insurance policy to  
a charity
2.	 Is an appraisal required when donating a life 

insurance policy to charity?

3.	 What is the value a donor receives when gifting a 
life insurance policy to a charity?1

4.	 Does the donor of a life insurance policy receive 
an income tax deduction if the beneficiary 
designation is irrevocably made to charity?

5.	 Are there limitations on the income tax deduction 
for a charitable gift of a life insurance policy? 

6.	 When transferring the ownership of a life 
insurance policy subject to a loan to a charity, 
what is the value of the charitable contribution 
for income tax purposes?

Charitable ownership of a life 
insurance policy on a donor
7.	 Does a charity have insurable interest over a 

donor’s life?

8.	 For financial underwriting purposes, is it 
sufficient for a proposed insured to merely be  
a donor to a charity?

9.	 Can a donor lend money to the charity (known 
as private financing) to purchase a policy on the 
donor's life?

10.	 Can the charity use third-party premium 
financing to help it purchase life insurance on  
a donor's life?

Charitable trusts
11.	 Can life insurance be used in a Charitable Lead 

Trust (CLT)?

12.	 Is life insurance a permissible funding source for 
a Charitable Remainder Trust (CRT)?

13.	 Can the donor use life insurance in an Irrevocable  
life insurance trust (ILIT) to replace wealth 
transferred through a Charitable Remainder 
Trust (CRT)?
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Charitable donations 
1. Is a receipt required for charitable gifts to 
obtain an income tax deduction?

For a gift to charity with a value of $250 or more (whether 
the gift is a cash gift or gift of property), the IRS requires 
the donor to have a statement from the charity showing:

(1) the amount of money contributed and a description (but 
not the value) of any property donated, and

(2) whether the charitable organization provided any goods 
or services in return for the donor’s contribution. If goods 
or services were received, a description and estimate of 
the value must be provided.

In determining whether the donor needs to obtain this 
written acknowledgment from the charity, separate 
donations should not be combined. For example, if the donor 
gave $25 to their church each week for a total of $1,300, 
this donor could treat each $25 donation as a separate gift 
for which a written acknowledgment would not be required.

If a written acknowledgment is required, the donor must 
obtain it from the charity by the date they file their tax 
return or their tax return is due, whichever occurs earlier. 
See IRC §170(f)(8). The date of the acknowledgment is 
important as demonstrated by a tax court case (Durden 
v. Comm’r, TC Memo 2012-140), which denied taxpayer 
a deduction for charitable gifts of over $250 because a 
proper receipt was not obtained from the charity within 
the time allotted.

Donating a life insurance policy to a charity 
2. Is an appraisal required when donating a 
life insurance policy to charity?

It depends. If an income deduction is sought by 
the donor and the amount claimed or reported as a 
deduction with respect to donated property exceeds 
$5,000, the taxpayer is required to substantiate such 
donation with a “qualified appraisal” as provided by 
Treas. Reg. §1.170A-13(c). If no income tax deduction 
is sought, a qualified appraisal on property donated to 
a charity is not necessary. 

3. What is the value a donor receives when 
gifting a life insurance policy to a charity?1

The income tax deduction for a donated life insurance 
policy generally depends on how long the policy has 
been in force.1

• 	For a new policy (in the first year), the deduction is 
generally the initial premium.

• 	For an inforce policy (two years or more), the 
deduction is equal to the lesser of the donor’s basis 
in the policy or fair market value. 

4. Does a donor of a life insurance policy 
receive an income tax deduction if the 
beneficiary designation is irrevocably 
made to a charity?

No. A current income tax deduction is unavailable,  
even if the beneficiary designation is irrevocable. To 
obtain a current income tax deduction, the charity  
must become the owner and beneficiary of the policy.

5. Are there limitations on the income tax 
deduction for a charitable gift of a life 
insurance policy?

The value of the deduction may be limited annually  
due to the type of charity the policy was gifted to.  

• 	Public charity: maximum annual deduction is  
50% of AGI

• 	Private charity: maximum annual deduction is  
30% of AGI

If the entire value of the charitable gift cannot be 
deducted in the year in which the gift is made due to 
AGI limitations, the remaining value may be carried 
over for five additional tax years. 
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Donating a life insurance policy to a 
charity, continued 

6. When transferring the ownership of a life 
insurance policy with a loan to a charity, what 
is the value of the charitable contribution for 
income tax purposes?

An income tax deduction may be unavailable if there is an 
existing loan on the policy at the time of transfer.2 Gifts of a 
policy with a loan will be deemed a part gift/part sale when 
made to a charity. Unlike gifts to non-charitable beneficiaries, 
the donor must allocate their basis between the gift portion 
and the sale portion. Thus, only the amount of the donor’s 
adjusted basis which is apportioned to the gift to charity may 
be considered a deductible charitable contribution. 

For example, consider a 10-year-old policy with a basis of 
$500,000, a fair market value (FMV) of $2,000,000, and a 
loan of $1,500,000. In this case the loan is 75% of the FMV, 
which causes the allocation of the basis as 25% gift and 75% 
sale. Hence, the basis would be allocated as follows: 

•	 The gift portion would be $125,000 (25% of basis), 

•	 and the bargain sale portion would be $375,000 (75% of basis). 

As a result, the value of the charitable contribution reported 
on Schedule A of Form 1040 would be only $125,000. 
Therefore, the donor of the policy will recognize ordinary 
income on the loan amount up to the gain on the policy, or 
$1,125,000 in this example ($1,500,000–$375,000).3 
Clients should consult their tax professional regarding 
transferring a life insurance policy with a loan to a charity.

Charitable ownership of a life insurance policy  
on a donor 
7. Does a charity have insurable interest  
over a donor’s life?

Generally, yes. In most states, insurable interest rules 
permit the charity to own a policy on a donor’s life. 
Check local state statutes for specific limitations.

8. For financial underwriting purposes, is it 
sufficient for the proposed insured to merely 
be a donor to a charity?

Generally, no. For the charity to insure a donor's life,  
there must be a connection between the two, such as:

•	 an established pattern of monetary gifts; 

•	 bringing on other donors; 

•	 a strong affiliation (e.g., alumnus, board member); 

•	 providing other forms of ongoing support or 
professional services; and

•	 a long-standing connection with the charity (length of time, 
in what manner) or another connection to the charity.

9. Can a donor lend money to the  
charity (known as private financing) to 
purchase a policy?

No. The use of private financing is not permissible under 
the charitable split dollar rules of IRC § 170(f)(10). In 

addition, private financing with a private foundation would 
be not permissible, as it would be considered self-dealing.

10. Can the charity use third-party 
premium financing to help it purchase  
life insurance on a donor's life?

Assuming a charity has an insurable interest to 
purchase the policy under a state’s insurable interest 
rules, the charity may borrow funds and use them to 
purchase a life insurance policy. However, Congress has 
been looking at this issue in the context of concerns 
over Investor Owned Life Insurance (IOLI). There does 
not appear to be any immediate issue with regard to 
unrelated business taxable income (UBTI) because the 
cash value in the policy grows on a tax-deferred basis. 
However, it is important to avoid creating Modified 
Endowment Contracts (MECs) in this type of transaction. 
Withdrawals and loans from a MEC in a gain position 
are accorded "last in, first out" (LIFO) treatment, rather 
than "first in, first out" (FIFO) treatment under IRC §72. 
Therefore, UBTI will be generated immediately upon any 
such withdrawal or loan.4
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Charitable trusts
11. Can life insurance be used in a Charitable Lead Trust (CLT)?

Yes, life insurance can be an attractive funding source for a CLT. However, a number 
of important considerations must be kept in mind. First, it is essential to have sufficient 
additional assets in the trust available to pay the annual minimum of 5% income to the 
charity. Secondly, it is important to make sure that no income is ever applied to pay the life 
insurance premiums.5 This may include tracing income that is accumulated and added to 
principal and never used to pay premium. Lastly, an attorney should review IRC §170(f)(10) 
to determine its applicability to the ownership of life insurance by a CLT.

12. Is life insurance a permissible funding source in a Charitable 
Remainder Trust (CRT)?

Yes, life insurance can be purchased in a CRT. The CRT must have sufficient assets to pay 
the annual income amount to the non-charitable beneficiary.  Additional consideration must 
be given to the IRS position in PLR9227017, where the IRS stated that the death benefit 
must be allocable to the charitable remainder paid to the charity. This may mean that only a 
Net Income Charitable Remainder Unitrust (NICRUT) or Net Income with Makeup Charitable 
Remainder Unitrust (NIMCRUT) is acceptable to purchase life insurance.

13. Can the donor use life insurance in an Irrevocable life insurance 
trust (ILIT) to replace wealth transferred through a Charitable 
Remainder Trust (CRT)?

Yes, the donor can purchase life insurance in a "wealth replacement trust" (WRT), which is 
an ILIT, to replace the assets transferred to the CRT. The donor can use the annual after-tax 
income from the CRT to fund the life insurance premium.

1. Please see Internal Revenue Code (IRC) §170 for specific rules regarding charitable deductions. If you 
donate property that has a fair market value less than your cost basis, your deduction is generally limited 
to the lower fair market value.

2. A donor's deduction for both the gift of a policy subject to a loan and any subsequent premiums 
contributed to a charity may be denied under the charitable split dollar rules of IRC §170(f)(10).

3.Because of self-dealing and/or jeopardizing investment rules that may apply, the charity should consider 
whether it is a prudent investment to continue the ongoing premium payments on the policy, if applicable, 
and for how long, or whether or not surrendering the policy may provide a higher benefit.

4. Loans and withdrawals will reduce the death benefit, cash surrender value, and may cause the policy 
to lapse. Lapse or surrender of a policy with a loan may cause the recognition of taxable income. Policies 
classified as modified endowment contracts may be subject to tax when a loan or withdrawal is made. A 
federal tax penalty of 10% may also apply if the loan or withdrawal is taken prior to age 59½. Cash value 
available for loans and withdrawals may be more or less than originally invested.

5. If income from a CLT is used to purchase life insurance, the CLT may be characterized as a grantor trust, 
in which case the trust principal (and any life insurance) may be includible in the grantor’s taxable estate 
and trust income will be taxable to the grantor.

This material does not constitute tax, legal, investment or accounting advice and is not intended for use 
by a taxpayer for the purposes of avoiding any IRS penalty. Comments on taxation are based on tax law 
current as of the time we produced the material. Trusts should be drafted by an attorney familiar with such 
matters in order to take into account income and estate tax laws (including the generation-skipping tax). 
Failure to do so could result in adverse tax treatment of trust proceeds. There can be costs associated with 
drafting a trust. All information and materials provided by John Hancock are to support the marketing and 
sale of our products and services, and are not intended to be impartial advice or recommendations. John 
Hancock and its representatives will receive compensation from such sales or services. Anyone interested 
in these transactions or topics may want to seek advice based on his or her particular circumstances from 
independent professionals.

Insurance products are issued by: John Hancock Life Insurance Company (U.S.A.), Boston, MA 02116 
(not licensed in New York) and John Hancock Life Insurance Company of New York, Valhalla, NY 10595.

©2023 John Hancock. All rights reserved.
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